Wózki widłowe w branży spożywczej

IMG_7745Wózki widłowe oraz inne maszyny wykorzystywane w logistyce magazynowej branży spożywczej muszą spełniać szereg wymogów. Duża wilgotność, obecność środków chemicznych, specyficzny charakter pracy i zwiększone wymogi bezpieczeństwa sprawią, iż konieczne staje się zastosowanie wysoce specjalistycznych sprzętów, które będą dedykowane pracy w ciężkich warunkach.

Należy również zaznaczyć, iż duże zróżnicowanie tej gałęzi gospodarki wymaga zastosowania różnorodnych rozwiązań logistycznych, dostosowanych do konkretnych potrzeb. Przede wszystkim, sprzęty wykorzystywane w tej branży muszą spełniać wszelkie restrykcyjne wymogi związane z ograniczeniem poziomu emisji spalin oraz ograniczeniem poziomu hałasu. W efekcie, wózki muszą charakteryzować się niewielkimi gabarytami pozwalającymi na dużą zwrotność pojazdu oraz wymagają zastosowania odpowiedniego rodzaju napędu. Jakie jeszcze wymagania producentom wózków widłowych stawia branża spożywcza?

Jak wiadomo, w branży spożywczej obowiązują bardzo surowe wymogi higieniczne, w związku z czym wymagane jest tu zastosowanie odpowiednich technologii antykorozyjnych, zapewniających właściwą ochronę przed kwasami, alkaliami i wilgocią. Zastosowania technologii antykorozyjnych wymagają przede wszystkim te element wózków, które mają bezpośrednią styczności z towarem, jak np. widły. Ponadto niemniej istotny jest wybór materiałów z jakich wykonany został wózek. W przypadku branży spożywczej zaleca się głównie maszyny wykonane ze stali kwasoodpornej, która wyróżnia się optymalnymi właściwościami.

Ponadto producenci wózków widłowych oferują przedsiębiorstwom dodatkowy osprzęt, w tym m.in. specjalistyczne rolki i łożyska o  zwiększonej odporności na korozję czy odpowiednie sprężyny dyszla, olej przekładniowy i hydrauliczny oraz środki smarowe, umożliwiające efektywną pracę w bardzo niskich temperaturach. Często stosowanym rozwiązaniem jest również zabezpieczenie wózków dodatkową powłoką lakierniczą.

Należy także podkreślić, iż w zamkniętych halach magazynowanych, gdzie przechowywana jest żywność, zastosowanie mają wyłącznie wózki widłowe z napędem elektrycznym, które nie emitują spalin i generują niski poziom hałasu. Ponadto w branży spożywczej, szczególne zastosowanie znajdują bezobsługowe baterie trakcyjne – nie tylko szybko się ładują, ale również nie dochodzi w nich do procesu gazowania. Wózek widłowy przeznaczony do hali spożywczej powinien być także zwrotny i kompaktowy, gdyż w wąskich korytarzach i przejściach większy pojazd się po prostu nie zmieści.

Wymienione udogodnienia to tylko niektóre z rozwiązań mających zastosowanie w branży spożywczej. Jednak ich wykorzystanie w istotny sposób ułatwia pracę w magazynie spożywczym i dostosowanie floty do wymogów, jaki ta branża stawia.

Wózki widłowe o zróżnicowanej specyfikacji i przeznaczeniu można znaleźć na: http://www.suret.com.pl/wozki-widlowe/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

     

Copyright © 2013 - wozki-serwi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone